Svemirska tijela Kosjenka i Regoč

Dva svemirska tijela dobila su imena po likovima iz bajki hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.
Jedna zvijezda sada se zove Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč. Imena su odabrana na međunarodnom natjecanju “Imenuj egzosvijet 2022”.
Ime Kosjenka je dobila zvijezda WASP-63. Ona je žute boje i ima sličnu masu kao Sunce, ali je gotovo dvostruko starija. Ime Regoč je dobila egzoplaneta WASP-63 B koja po masi najviše sliči Saturnu.

Na natjecanje su stigle 603 prijave iz 93 zemlje, a u timovima za imenovanje sudjelovalo je više od 8800 ljudi. Hrvatski tim za imenovanje zvijezde i egzoplaneta koordinirala je Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković. Hrvatska imena predložili su učenici astronomske grupe XI. gimnazije, uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Njihov prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava.

Ivana Brlić-Mažuranić je najpoznatija hrvatska spisateljica za djecu. Njezina najpoznatija književna djela su roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića i zbirka bajki Priče iz davnine. Regoč i Kosjenka jedni su od likova iz Priča iz davnina.

Download exercises in PDF or Word format:

You can find more exercises on this topic on the following links:

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Shop
0 items Cart
My account